Reklam

48. İstanbul Müzik Festivali dijitalde: Müziğin susmasına gönlümüz razı olmadı

İlk kez dijital ortamda gerçekleştirilecek olan 48

48. İstanbul Müzik Festivali dijitalde: Müziğin susmasına gönlümüz razı olmadı
07 Ağustos 2020 - 08:27

İlk kez dijital ortamda gerçekleştirilecek olan 48. İstanbul Müzik Festivali’nin direktörü Efruz Çakırkaya, “İçinde bulunduğumuz koşulları daha katlanabilir kılan müziğin susmasına gönlümüz razı olmadı” diyor

48. İstanbul Müzik Festivali’nin yeni tarihleri ve formatı belirlendi. 18 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasında dijital ortamda müzikseverlerle buluşacak olan festivalin bu yılki teması ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’.

48. İstanbul Müzik Festivali konserlerinin çekimleri, aralarında Wiener Akademie, Beethoven Trio Berlin, Borusan Quartet, Semplice Quartet gibi topluluklar ve Thomas Hampson, Bülent Evcil, Derya Türkan, Yurdal Tokcan gibi solistlerin de bulunduğu isimlerle, hem İstanbul’daki hem de Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki tarihi mekânlarda sürüyor. Kayıtlar İstanbul’da Şerefiye Sarnıcı, Tekfur Sarayı, Hıdiv Kasrı, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, Süreyya Operası gibi şehrin tarihi kültürel hazinelerini ortaya koyan mekânlarda Avrupa’da ise Belçika, Almanya, Avusturya ve Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde, Perchtoldsdorf Şatosu, Stavelot Manastırı gibi tarihi mekânlarda, profesyonel ekipler tarafından gerçekleştiriliyor. Festival, programındaki konserleri yüksek görüntü ve ses kalitesiyle sanatseverlere ulaştırmayı hedefliyor.


İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya, “Tüm insanlık olarak büyük bir zorlukla sınandığımız günler yaşıyoruz. Salgın birçok anlamda bizleri bu zamana kadarki tüm alışkanlıklarımızdan ve rutinimizden çıkardı. Birçok alanda karşımıza çıkan zorlukların bizleri daha yaratıcı kıldığına, dayanışmaya ve beraberliğe ne kadar muhtaç olduğumuza da şahit olduk.

47 yıldır kesintisiz düzenlenen İstanbul Müzik Festivali’ni bu yıl mevcut şartlarda fiziki olarak gerçekleştiremeyeceğimizi anladığımızda, bizi birbirimize bağlayan festivalin ve içinde bulunduğumuz koşulları daha katlanabilir kılan müziğin susmasına gönlümüz razı olmadı. Bu yıl ‘dijital’ olarak izleyicimize ulaşmaya karar verdik” diye konuştu.


Festivalin ilk kez dijital bir programla gerçekleştirilecek oluşunun, tüm festival ekibi için heyecan verici bir deneyim olduğunu söyleyen Çakırkaya, “Elbette yıllardır benzer hisler ve heyecanlarla konserlerde bir araya gelmeye alışık olan müzisyenler ve festival takipçileri için de farklı bir deneyim olacak. Dijital olarak gerçekleşecek festivalin en büyük artısı, bu yıl yalnızca İstanbullu müzikseverlere değil tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya ulaşacak oluşu. Bu, bizi şimdiden çok heyecanlandırıyor. Bir konseri canlı dinlemenin, orada olma deneyiminin yerini hiç bir şeyin tutamayacağı aşikâr ancak hayatımıza ciddi anlamda sirayet eden dijitaleşmenin böylesi bir zamanda nimetlerinden faydalanmak da gerekiyor” diyor.

BORUSAN FİLARMONİ SEYİRCİSİYLE GÖZ GÖZE

Bu yıla özel olarak dijital bir programla hayata geçirilecek festival kapsamında gerçekleşecek izleyicili bir konserde ise Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 19 Ağustos Çarşamba akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahneye çıkacak. Konserde salgın önlemleri sebebiyle sınırlı sayıda izleyici yer alacak.