Diyalog nedir?

Kurmaca metinler için diyalog hayati önem arz eden hususlardan. Diyalog nedir örnekleri nelerdir gibi sorular meselenin anlaşılması için kritik önemde. Diyalog nedir edebiyat tarihimizde de sıkça sorulmuştur. Diyalogla ilgili cümleler bu anlamda ilgi çekici olagelmiştir. Diyalog TDK’de de tanımlanmıştır.  Biz de buradan hareketle diyalog konusunu Sözlük bölümümüzün gündemine aldık. 

DİYALOG: Oyun, roman, öykü gibi yazınsal bir yapıtta, bir film senaryosunda kişiler arasındaki karşılıklı konuşma. Uzun paragraflar arasında iyi kurgulanmış bir diyalog; hem soluklanma hem de okuduğumuz metnin içine daha keyifle ve derinlemesine dalma vesilesidir. Fevziye Tansel’e göre başarılı diyalogda yapılması gerekenler:  
1-Konuşmalarda sürekli dedim, dedi, sordu, cevap verdi gibi ifadeler arka arkaya sıralanmamalı. Bunlar ancak karışıklığı önlemek için aralara konmalı. Monotonluğu önlemek için konuşanın tavır ve hareketlerinden bahsedilebilir. Gülümseyerek, yerinden kalkıp, fısıldadı, güldü, biraz düşündükten sonra vs kullanılabilir.  
2- Konuşmalar hayatta olduğu gibi çok uzun olmamalı. Diyalogların kısa olması doğallığı artırır.
3-Diyaloglarda alışkın olmadığımız şive kullanımından kaçınalım, karakteri canlandırmak için yer verilebilir.
4-Diyaloglarda noktalama işaretlerine dikkat edilmeli.

sözlük kavramlar edebiyatatölyesi dergi